Pytje dhe Pergjigjje te mundshme ne Provimin Menaxhment, Prof Berim Ramosaj


·         vetit e organizates
·         burimet e jashtmee
·         Me goj (Y)


amigg... Matricorja siq tha edhe Krenarja ka decentralizim total.. po ajo qka e karakterizon eshte se kena dy lloje menaxhere ktu.. ata Funksional qe i financojn me resurse financiare dhe fizike, Menaxheret e Projekteve...kta te Parit kane Autoritet , ndersa menaxheret e projekteve formalisht jane menaxher,ata nfakt jane shkencetar e njofin punen ma mire ... e dobsia e ksaj strutkure eshte se tash ktu kena shum projekte qe dut me u realizu, ndersa secili Menaxher i projekteve don me i pas en krahe te djatht punonjesit ma tmire, e ktu krijohen konflikte  
hejj florent me sa e kom kuptu autoriteti o i shperndam, nuk ka nivele hierarkike dmth vendimet mirren prej te gjithe individeve. Perveq ksaj o struktur qe perdoret tek ekipet hulumtuse psh ne aviacion ne konstruktim grupet nuk jon te ndame veq ne 1 njesi po gjethsecili e jep mendimin e vet edhe formohet e ideja ma e mir,ma e realizueshmee. Eshte form decentralizuse me ni fjale:)


Perparesitë dhe Dobësitë e strukturës së hapur (zgjeruar) organizative jane:

struktura e hapur eshte faktikisht piramida (me e zgjeruar) menasheriale, struktura e saj eshte me pak nivele (vertikale 2-3 nivele), por eshte e ndare ne shume departamente si: prodhimi, marketingu, financat, etj. Perparesi ka se kryesisht komunikimi eshte me i mire sepse ka me shume nivele te njejta, pra punonjes te te njejtin nivel ku komunikimi behet direkt, por edhe komunikimi vertikal (lart-poshte) eshte me i lehte se te struktura e ngushtuar (sepse ketu kemi te bejme me vetem psh.2 apo 3 nivele dhe shpesh skemi nevoje te folim me ndermjetesues si te str. e ngushtuar. dobesite i postoj pak ma vone  udhheqja eshte orientimi i sjelljes se individeve dhe grupeve kah qellimet e caktuara , qeverisja eshte procesi i planifikimit i org, i motivimit dhe kontrollit drejt arritjes se qellimeve . ndersa kontrroli e qet ne pah shmangjet qe jan ber gjat arritjes se ketyre qellimeve dhe muncon realiziimin ose evitimin e munshem te tyre

a kto perparsit i ki te njesia NDIKIMI NE STRUKTUREN ORGANIZATIVE , dikun kah faqe 130

 e ngushtuar perparsit mbikqyrja nga afer , kontrolli nga afer komunikimi i shpejt nen dhe mbi , t emetat meagjerat i shtin hunt shum te puntort ( bonja qeshtu bonja qeshtu ) ka shum nivele tmenagjerve shpenzime tlarta largsia prej ati posht puntorit e deri te aj nalt qe o veq vet :D (forever alone menagjeri ) osht shum e madhe


metodat buxhetore jane mjete ndihmese te kontrollit qe kryesisht ka tregus financiar(pare perndryshe):P perveq ksaj jane edhe ndamjet e buxheteve ne: operativee(planet e firmes i kthene ne financa apo para dhe ju mundson menaxhereve me qeveris me ate buxhet); perfundimtar(planet qe realizohen me ndihmen e parave te gatshme); kapital(perfshin planet afatgjata dhe kapitalet e firmes); programor(ktu hyjne planet qe kane synim rezultatet e deshiruara ne te ardhmen) krejt ne fund mujm me than qe buxhetet jane plane te kontrollit :):)Perparesitë dhe Dobësitë e strukturës së hapur (zgjeruar) organizative jane:
struktura e hapur eshte faktikisht piramida (me e zgjeruar) menasheriale, struktura e saj eshte me pak nivele (vertikale 2-3 nivele), por eshte e ndare ne shume departamente si: prodhimi, marketingu, financat, etj. Perparesi ka se kryesisht komunikimi eshte me i mire sepse ka me shume nivele te njejta, pra punonjes te te njejtin nivel ku komunikimi behet direkt, por edhe komunikimi vertikal (lart-poshte) eshte me i lehte se te struktura e ngushtuar (sepse ketu kemi te bejme me vetem psh.2 apo 3 nivele dhe shpesh skemi nevoje te folim me ndermjetesues si te str. e ngushtuar.

Gant diagrami osht metod jo buxhetore e kontrollit,kjo metod ilustron daten e fillimit edhe 

edhe daten e mbarimit te nji pune te caktuar dhe gjithashtu shpjegon edhe mardhenjen
midis aktivitetev te planifukuar dhe kontrollit.Ky diagra ndertohet nga boshti horzontal
ku paraqiten dit javet ose muajt dhe boshtin vertikal ku perckatohen detyrat qe duhet mu kry.
me anen e kesja metode menaxherve u mundsohet me theksu pikat ma kryesore te projektit
ne te cialt kryhen ato pjes qe jan thelb per realizimin e qellimeve.Ne ket diagram
verehn vija te eresuar te cilat theksoj punet e perfunduar dhe viajt jo te eresuar
qe theksojn punet qe jon planifikuar ky lloj diagrami jep ni pasqyr te qart per punet
jo te nderlikuar dhe si e met e ktij diagrami osht se Gantt diagram nuk mund ta trgoj
varesin e detyrava,dmth nese nje detyr nuk perfundohet ne kohen e caktuar ne nuk mund
ta dim ndikimin qe mund ta ket ne detyrat e tjera te projektit.. !


PYTJET E PROVIMIT TE BERIM RAMOSAJ...NE ORA 11
1)Menaxheret ne pozita te ndryshme ne organizata te ndryshme?
2)Krahasoni funksionet menaxheriale neper nivelet e ndryshme menaxheriale?
3)Planifikimi financiar perfshine?
4)Burimet e jashtme te ndryshimeve dhe ndikimi i tyre?
5)Standardet e afarizmit si masa per kontroll?

ora 9 Berim Ramosaj

1 Krahaso udheheqjen qeverisjen dhe kontrolin
2.krahaso aftsit e menaxherit mes tyre
3.analiza e rentabilitetit
4.krahaso swot analiza edhe tows matricat
5.gant diagrami

Ora 10 Berim Ramosaj
1.krahasoni shtimin vertikal me ar horizontal
2.keahasoni punen e menaxherit si rol dhe si funksion
3.menaxhmenti si proces edhe si struktur
4.flisni per modelet e vendosjes dhe procesin e modeleve
5.revizioni i kontrollit qeshtu diqka

ora 11 Berim Ramosaj
1)Menaxheret ne pozita te ndryshme ne organizata te ndryshme?
2)Krahasoni funksionet menaxheriale neper nivelet e ndryshme menaxheriale?
3)Planifikimi financiar perfshine?
4)Burimet e jashtme te ndryshimeve dhe ndikimi i tyre?
5)Standardet e afarizmit si masa per kontrol

ora 12 dhe 13 Berim Ramosaj
1Krahaso rolet e menaxheriale midis tyre
2 krahaso permisat midis tyre
3 BCG matrica
4 Perparsit dhe dobesit e struktures se hapur organizative
5 Kontrolli nen ndikimin e masave financiare..1. Krahasoni rolet e menaxhmentit

2. Krahasoni premisat mes tyre
3. BCG matrica
4. Perparesite dhe te metat e struktures se zgjeruar te organizimit
5. Kontrolli sipas masave financiareOra 10 provimi te Berimi  3 shkurt 2011

1.krahasoni shtimin vertikal me ar horizontal

2.keahasoni punen e menaxherit si rol dhe si funksion
3.menaxhmenti si proces edhe si struktur
4.flisni per modelet e vendosjes dhe procesin e modeleve
5.revizioni i kontrollit qeshtu diqka1)Menaxheret ne pozita te ndryshme ne organizata te ndryshme?

2)Krahasoni funksionet menaxheriale neper nivelet e ndryshme menaxheriale?
3)Planifikimi financiar perfshine?
4)Burimet e jashtme te ndryshimeve dhe ndikimi i tyre?
5)Standardet e afarizmit si masa per kontroll?-3 shkurt 2011


1.Parashikimi dhe Premisat?
2.Dallimi i autoritetit linjor dhe atij funksionla?
3.Analiza e rentabilitetit?
4.Nivelet hierarkike dhe tipet e vendimeve?
5.Faktoret qe ndikojne ne centralizim dhe decentralizim?

1.Struktura divizionale dhe matricore?
2.Perparesite dhe te metat e struktures se ngushtuar piramidale?
3.Krahasoni tekniken druri me ekstrapolacionin e trendit?
4.Dallimi mes teknikes delphi dhe brainstorming?
5.SWOT analiza dhe TOWS matrica?